joi, 21 ianuarie 2016

Fury




Fury ne spune povestea unui sergent american din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial care alături de alţi patru colegi încearcă să elimine ultimele rezistenţe germane aflate în calea mult aşteptatei păci.

Acesta se vede nevoit să îşi înlocuiască unul dintre cei mai experimentaţi membri ai echipei sale cu un puşti care abia învăţase să tragă siguranţa armei. Totul se întâmplă în luna aprilie a anului 1945, când ambele tabere sunt slăbite.

La început am privit cu scepticism acest film. Începutul lui mi-a dovedit că mă înşelasem. Descrie foarte bine trăirile unui soldat în astfel de momente. Machiajul şi costumaţia merită menţionate.

Aproape totul pare natural astfel încât singurul lucru ce nu se integrează în peisaj nu deranjează atât de mult, din contră, ajuta într-un fel. Mă refer aici, desigur, la acele lumini multicolore ce însoţesc schimburile de foc.

Dintre prestaţiile actorilor trebuie să o remarc pe cea a lui Shia La Beouf. Nu pot să uit nici acum grimasa pe care a făcut-o, în finalul filmului, când se hotărăşte să lupte împotriva nemţilor. Logan Lerman se achită de obligaţii, cu succes, şi el.

Într-o scenă, timp de câteva minute, pe ecran apare şi Anamaria Marinca.

În mare, Furia: Eroi anonimi e o capodoperă ce se înalţă treptat, treptat, cu fiecare minut ce trece pentru ca la final să se prăbuşească inexplicabil.

Ultima scenă, practic, distruge, în mare, tot ce se construise până atunci. Momentul e încărcat de un patriotism pe care îl vezi, de obicei, în filmele cu bugete mici, în care se preferă să se prelungească momentele pentru a nu fi nevoie să se schimbe locaţia. Deplasarea înseamnă bani în plus de cheltuit.

Ce se întâmplă acolo !? Vedem cum cinci oameni aproape că ucid vreo 300 de germani. Chiar şi cel mai prost strateg nu putea pierde atâţia oameni, în modul ăla.

Cine e atent, o să îşi dea seama că se aud focuri de armă chiar şi atunci când nimeni nu trage.

Cu toate acestea, nu regret că l-am vazut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu